Uncategorized

Tips Ajar Anak Bebas Diapers

Tak pernah pula terfikir untuk taip entry berkaitan Tips Ajar Anak Bebas Diapers sebelum ni cuma pernah taip entry mengenai Tips Atasi Masalah Anak Kencing Malam. Semalam tiba-tiba menjadi topik hangat dalam group whatsapp kesayangan sya bila Kak Leha keluarkan mengenai isu anak perempuannya Auni yang berusia setahun 9 bulan dah pandai londeh2 diapers sendiri.Rasanya… Read More Tips Ajar Anak Bebas Diapers

Uncategorized

Makanan Yang Perlu Ibu Menyusu Elakkan

Sekiranya kita seorang ibu yang menyusukan bayi, perlu diingat bahawa apa yang dimakan akan turut dinikmati oleh bayi. Oleh itu ibu mestilah prihatin dengan pengambilan makanan mereka kerana dibimbangi makanan yang tidak berkhasiat akan mempengaruhi kesihatan bayi. Bahkan ada makanan yang kurang baik boleh menyebabkan reaksi alergi dan pencernaan kepada bayi. Sebaiknya buat satu jadual… Read More Makanan Yang Perlu Ibu Menyusu Elakkan

Uncategorized

Jangan Ambil Mudah Makanan Berperisa Untuk Bayi

Pernahkah kita sebagai ibu terfikir untuk memberikan makanan yang berperisa kepada bayi? Tentu sesekali pernah terlintas di fikiran kita untuk menambahkan sedikit perisa dalam makanan yang dimasak untuk si manja. Apatah lagi sekiranya bayi comel kita seperti enggan makan apabila disuap. Kebanyakan doktor mengesyorkan supaya menunggu sehingga bayi berusia lapan bulan sebelum memperkenalkan rempah-rempah ke… Read More Jangan Ambil Mudah Makanan Berperisa Untuk Bayi

Uncategorized

Petua Selepas Bersalin Yang Perlu Ambil Tahu

Nenek moyang kita memang kaya dengan petua tradisional. Jika diamalkan ia diakui memang memberikan kesan yang mengagumkan. Kepada ibu-ibu selepas bersalin, jom amalkan petua-petua berikut untuk kesejahteraan diri dan kecantikan luar dan dalam. *Segarkan badan Semasa dalam pantang, ambil beberapa helai daun sirih dan daun pandan kemudian rebus bersama sedikit halba, bunga cengkih dan garam.… Read More Petua Selepas Bersalin Yang Perlu Ambil Tahu

Uncategorized

Angin Dalam Badan Buatkan Kita Rasa Tak Selesa

Mesti ramai antara kita pernah alami masalah angin dalam badan ni kan.Kalau bukan kita sendiri pun mesti pernah tengok orang berdekatan yang alami masdalah ni kan.Angin dalam badan buksn lah penyakit sebenarnya.Cumanya angin dalam badan boleh menimbulkan masalah seperti ketidakselesaan perut atau kembung , pedih ulu hati , badan rasa lemah atau sakit , loya-loya… Read More Angin Dalam Badan Buatkan Kita Rasa Tak Selesa

Uncategorized

Tips Penjagaan Luka Jahitan Selepas Bersalin

Pengalaman bersalin, merupakan satu pengalaman yang tak dapat digambarkan dengan perasaan dan kata-kata.Hilang segala kesakitan saat mendengar tangisan si kecil. Segala luka dan kesakitan dikira sangat berbaloi kan.. Walau bagaimanapun, luka bersalin perlu dijaga dengan baik supaya proses pemulihan dapat berjalan lancar dan tubuh badan dapat kembali kepada keadaan asal. Ada sedikit perbezaan dalam menjaga… Read More Tips Penjagaan Luka Jahitan Selepas Bersalin

Uncategorized

Perlu Atau Tidak Suntikan Epidural Sewaktu Hendak Bersalin

Suntikan epidural adalah kaedah yang paling popular untuk melegakan kesakitan sewaktu proses bersalin.lebih daripada 50% wanita memilih untuk mengambil epidural sewaktu bersalin? Kali ini sya nak kongsi dengan semua tentang epidural; apa itu epidural,bagaimana epidural berfungsi, apa kesan pengambilan epidural/pengtingkah epidural? Apa Itu Epidural?? Ia merupakan suntikan ke dalam satu ruang kecil di belakang kita,… Read More Perlu Atau Tidak Suntikan Epidural Sewaktu Hendak Bersalin

Uncategorized

17 Panduan Merancang Kehamilan

Selamat hari Jumaat ! Seronokkan ! Lebih – lebih lagi kepada isteri – isteri yang sedang merancang kehamilan. Ketahuilah, anugerah anak ini adalah rezeki terindah dan paling bernilai daripada Allah. Kita berusahalah sekuat mungkin dan berdoalah bersungguh-sungguh supaya mendapat hasil yang setimpal dengan usaha kita. Semua yang terjadi Allah dah tetapkan ada hikmahnya, inshaAllah.Selalu fikir… Read More 17 Panduan Merancang Kehamilan