Adakah Shaklee Halal?

Uncategorized
Salah satu persoalan yang paling ramai pengguna nak tahu mengenai Shaklee adalah adakah shaklee halal. Maklumlah,Shaklee dibuat dan diimport dari USA. Dan kat botol Shaklee pun takde tanda logo Halal Jakim kan.
 
Sebelum kita nak lihat adakah Shaklee halal ataupun tidak, kita kene tahu dulu fakta ini:
 
1) Shaklee bukanlah produk Malaysia. Produk ini dihasilkan di USA. Kilang di USA. Bahan mentah semua dari sana.
 
2) Shaklee dieksport ke Malaysia.Produk Shaklee semua dari USA.
 
Untuk pengetahuan semua vitamin Shaklee mendapat pengiktirafan halal atau sijil halal yang dikeluarkan oleh Badan Halal Amerika (ISA). Badan halal ini merupakan salah sebuah institusi halal antarabangsa yang diiktiraf oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).
 
Kenapa Status halal dari ISA? ISA ni apa? Kenapa bukan JAKIM?Oleh sebab Shaklee ni buatan USA, Islamic Services  of America (ISA) yang iktiraf kehalalan produk-produk di USA. Untuk  lebih efektif, JAKIM telah lantik ISA ni untuk cek status Halal produk yang nak dibawa ke Malaysia.
 
ISA ni adalah satu organisasi  yang bertanggungjawab memberikan sijil halal di Amerika. Tapi
yang membuatkan ISA di lebih best sebab ISA diiktiraf di peringkat dunia. Banyak organisasi Halal di negara lain mengiktiraf ISA ni, termasuklah JAKIM sendiri.
 
 

 
 
Untuk pengetahuan semua, produk farmaseutikal seperti ubat, vitamin dan seumpamanya tidak diwajibkan atau tidak perlu memaparkan logo halal pada kotak atau botol mereka. Memadai dengan memohon pensijilan halal dari badan yang diiktiraf oleh JAKIM dan boleh ditunjukkan kepada pengguna sebagai bukti. Jadi kepada semua pengguna, jika anda membeli sebarang jenis suplimen, sila minta bukti sijil halal daripada penjual untuk mengesahkan kebenaran dakwaan mereka.
 
Kepada semua pengguna produk Shaklee, anda tak perlu rasa was was lagi tentang status halal Shaklee ya. Selain daripada sijil halal, Shaklee juga mendapat kelulusan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia KKM dan yang paling special, Shaklee telah menjalankan Landmark Study bagi membuktikan keberkesanan produknya selain puluhan ribu ujian klinakal yang dijalankan setiap tahun terhadap setiap satu bahan yang digunapakai dalam produknya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge