Bengkak Tonsil Sakit Tonsil Rawatan Sakit Tonsil Ubat Sakit Tonsil Gambar Tonsil Normal

Atasi Masalah Tonsil Dengan Suppliment Shaklee

Garlic Nutriferon Omega Guard Vitamin C Vitamin Untuk Tonsil

 

Atasi Masalah Tonsil Dengan Suppliment Shaklee

Tonsil ialah sejenis tisu limfoid yang merupakan sebahagian dari sistem pertahanan badan. Tisu limfoid ini terdiri daripada sejenis sel dipanggil limfosit yang penting untuk bertindak melawan penyakit. Terdapat 3 jenis tonsil yang terdapat di rongga mulut:

 1. Adenoids – tonsil yang terletak di belakang hidung
 2. Lingual tonsils – tonsil di belakang lidah
 3. Palatine tonsils – tonsil di tekak yang sedang kita perkatakan.

Apa Itu Radang Tonsil

Tisu limfoid adalah sebahagian daripada sistem kelenjar limfatik diseluruh tubuh dan kawasan usus yang boleh membengkak sekiranya ada jangkitan. Sebagai contoh kelenjar limfatik di leher, boleh membengkak sekiranya terdapat jankitan di dalam mulut misalnya. Pembengkakan ini adalah reaksi kepada jangkitan untuk menghasilkan lebih banyak sel untukmelawan penyakit.

Oleh itu, apabila terdapat jangkitan di dalam tekak, sebagai salah satu sistem limfatik, tonsil ini akan menjadi bengkak dan menjadi radang yang disebut tonsilitis atau radang tonsil.

Apakah Penyebab dan Gejala Tonsil

Tonsilitis boleh disebabkan oleh jangkitan virus ataupun jangkitan bakteria di dalam tekak. Jangkitan bakteria seperti streptococcus boleh menyebabkan tonsil bengkak dan bernanah. Jangkitan virus seperti Epstein Barr Virus, adenovirus atau measles boleh juga menyebabkan pembengkakan tonsil juga.

Antara Gejala Radang Tonsil

 1. Sakit tekak yang kadang-kadang teruk
 2. Tidak boleh menelan atau sakit bila menelan
 3. .Demam yang kadang-kadang sangat tinggi
 4. Sakit kepala dan sakit-sakit badan
 5. Suara garau atau hilang suara
 6. Kadang-kadang ada bengkak pada leher
 7. Mulut berbau busuk
 8. Berdengkur waktu tidur

Komplikasi Radang Tonsil

Radang tonsil biasanya berlaku di dalam umur 3 tahun ke atas. Kanak-kanak berumur 2 tahun ke bawah biasanya jarang terkena tonsil ini walaupun tidak terkecuali. Paling kerap adalah berumur di dalam lingkungan 5-15 tahun.

Yang sering menjadi masalah kepada ibu-bapa ialah anak yang kerap demam akibat tonsilitis. Adakalanya setiap 2 bulan ibu dan bapa akan datang ke klinik kerana masalah ini. Ini melibatkan kos ubat dan masa.

Oleh kerana umur yang kerap terkena adalah dari golongan umur persekolahan, ada anak-anak yang terpaksa mengambil cuti panjang daripada persekolahan kerana masalah ini. Ini menyebabkan anak-anak ketinggalan di dalam mata pelajaran dan menyebabkan keputusan peperiksaan tidak beberapa memuaskan. Anak yang sering
sakit akan berasa rendah diri dan pertumbuhannya juga boleh terganggu.

Tonsilitis kebanyakannya tidak merbahaya. Ada kes terpencil jangkitan bakteria yang menyebabkan septicaemia atau kuman yang merebak ke dalam salur darah. Ada juga yang mengaitkan jangkitan tonsil ini dengan penyakit Acute glomerulonephritis (sejenis jangkitan buah pinggang) dan rheumatic fever (penyakit bawaan sejenis bakteria yang boleh menyebabkan masalah jantung).

“Sleep apneoa” atau penyakit berhenti bernafas semasa tidur boleh disebabkan oleh pembekakan tonsil yang sangat besar sehingga mengganggu pernafasan. Biasanya ia dikaitkan dengan tidur berdengkur dan kesukaran
bernafas semasa tidur.

Supplement Shaklee untuk Rawatan Tonsil

 

Set Kecutkan Bengkak Tonsil

 

🌹Garlic Complex bertindak sebagai antibiotik semulajadi yang sangat bagus. Ia berfungsi untuk menghalang jangkitan bintik-bintik putih ataupun kuman.

🌹Nutriferon sangat bagus untuk mengukuhkan sistem imunisasi badan kita dalam masa 3 hari. Ia juga membantu mengurangkan kelesuan badan dan mengelakkan tonsil membengkak dengan lebih besar.

🌹Vitamin C membantu untuk menyokong sistem imunisasi badan. Iaitu mengurangkan demam, selesema dan batuk. Ia juga membantu sel darah putih untuk menghalang bakteria yang wujud dalam badan merebak ke organ lain. Ada sesetengah bengkak tonsil perlu dibedah untuk mengelak jangkitan ke bahagian lain. Agak menakutkan sebenarnya kalau kita dengar kan.

🌹Omega Guard yang bersifat anti radang sangat bagus untuk mengecutkan tonsil yang bengkak. Ia membantu untuk mengurangkan rasa pedih dan sakit pada tonsil dan sekaligus membantu tonsil mengecut kepada saiz asalnya.

Pembelian produk nutrisi Shaklee sekarang sudah semakin mudah. Anda boleh buat pembelian sendiri menerusi Shaklee Online Web tanpa perlu melalui mana-mana SID dengan menggunakan Kad Debit/Kad Kredit Anda.

Sekiranya anda berminat nak beli mana produk nutrisi Shaklee, anda boleh order sendiri secara Online dengan KLIK pada gambar di bawah ya.

 
 

Shaklee dah 20 tahun di pasaran Malaysia dan lebih 50 tahun worldwide . Shaklee ada kelulusan KKM dan halal diiktiraf oleh JAKIM . Boleh rujuk halal JAKIM di link ini .

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi ,saya adalah wakil pengedar sah anda . Sebarang pertanyaan seperti rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya ditalian di bawah

 

KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE

DAN

SINI UNTUK SENARAI HARGA SHAKLEE

1001 Sebab Kenapa Anda Wajib Jadi Ahli Shaklee

 

 

“ Ingin mendapat 4 -5- 6 angka sebulandengan mendaftar menjadi ahli Shaklee ? Hubungi saya juga ! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan ! Wakil pengedarseluruh malaysia masih diperlukan ! Dan anda akan dijemput ke group Ekslusif di Facebook”

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge