Bengkak Tonsil Boleh Dicegah Dengan Mudah Tanpa Perlu Pembedahan

Vitamin Untuk Tonsil
Tonsil adalah dua nodus limfa yang terletak pada setiap bahagian belakang tekak kita. Ia berfungsi sebagai mekanisme pertahanan, membantu untuk mencegah jangkitan daripada memasuki seluruh badan kita. Apabila tonsil dijangkiti, keadaan ini dipanggil tonsillitis.
Tonsillitis boleh berlaku pada semua peringkat umur dan merupakan penyakit biasa pada kanak-kanak.
Keadaan ini boleh disebabkan oleh pelbagai jenis virus yang sama dan bakteria dan berjangkit. Jika tidak dirawat, tonsillitis yang disebabkan oleh bakteria Streptococcus boleh membawa kepada komplikasi yang serius.
Punca Tonsillitis
 
Tonsil adalah barisan pertama pertahanan terhadap penyakit dan mereka menghasilkan sel-sel darah putih untuk membantu melawan jangkitan badan anda. Tonsil melawan bakteria dan virus yang memasuki badan kita melalui mulut, tetapi terdedah kepada jangkitan dari penceroboh ini
sendiri.
Tonsillitis boleh disebabkan oleh virus, seperti selesema biasa, atau dengan jangkitan bakteria, seperti sakit tekak.
Kanak-kanak yang ke sekolah dan bermain sesama rakan-rakan mendedahkan mereka kepada pelbagai jenis virus dan bakteria. Ini menjadikan mereka terdedah kepada kuman yang menyebabkan tonsillitis.
Jangan lupa ingatkan anak-anak kita untuk membasuh tangan sebelum makan dan menutup mulut ketika batuk atau bersin.
Gejala Tonsillitis
 
Terdapat banyak tanda-tanda tonsillitis, tetapi tidak semua yang kita alami.Yang paling biasa termasuk:

·Tekak sangat sakit

 •    Kesukaran menelan atau menelan menyakitkan
 •    Nafas berbau
 •    Demam
 •    Seram sejuk
 •    Sakit telinga
 •    Sakit perut
 •    Sakit kepala
 •    Leher yang tegang
 •    Rahang dan kelembutan leher (kerana nodus limfa bengkak)
 •    Tonsil yang kelihatan merah dan bengkak
 •    Tonsil yang mempunyai bintik putih atau kuning
Pada kanak-kanak yang masih kecil, kita boleh melihat mereka tidak selesa, kurang selera makan, atau meleleh air liur yang berlebihan. Segera dapatkan rawatan jikakita atau anak kita mengalami kesukaran bernafas kerana tonsil bengkak mungkin tersumbat di
saluran pernafasan.
Rawatan untuk Tonsillitis
 
Bagi kes tonsillitis yang ringan tidak semestinya memerlukan rawatan, terutamanya jika ia disebabkan oleh virus, seperti selesema.
Rawatan bagi kes-kes yang lebih teruk jangkitan tonsil adalah:
Antibiotik: Antibiotik akan diberikan untuk melawan jangkitan bakteria. Adalah penting untuk kita menghabiskan antibiotik seperti yang diberitahu oleh doktor.
Pembedahan tonsil: Pembedahan untuk membuang tonsil dipanggil tonsilektomi. Ia satu prosedur yang sangat umum. Walau bagaimanapun, tonsilektomi pada hari ini hanya disyorkan untuk
orang yang mengalami tonsillitis yang berulang, tonsillitis yang tidak bertindak balas kepada rawatan yang lain, atau tonsillitis yang menyebabkan komplikasi.
Tips Mudah Penjagaan Sakit Tekak
 • Minum banyak air
 • Banyakkan berehat
 • Berkumur dengan air garam suam beberapa kali sehari
 • Gunakan lozenges tekak tetapi lozenges tekak tidak sesuai untuk kanak kanak sebab boleh menyebabkan tercekik.
 • Gunakan humidifier untuk melembapkan udara di rumah kita
 • Elakkan asap
 • Gunakan ubat penahan sakit seperti acetaminophen dan ibuprofen atas nasihat doktor. (Aspirin boleh membahayakan kanak-kanak. Sentiasa periksa dengan doktor anda sebelum memberi aspirin kepada kanak-kanak.)
Tonsil ini melibatkan sistem pertahanan badan yang diserang oleh bakteria atau virus. Pengambilan supplement In shaa Allah mampu membantu menaikkan kembali imun sistem badan selain membantu memelihara kesihatan pada tahap optimum.
Antara supplemet yang perlu untuk masalah tonsil ialah : –
Nutriferon diperbuat dari sumber tumbuh-tumbuhan seperti berikut.
 •         Biji labu – Merangsang pengeluaran interferon semulajadi didalam tubuh & menentang radikal bebas dan faktor penyebab kanser
 •         Biji plantago asiatica – Mengandungi polisakarida yang mengaktifkan sel-sel imun
 •         Honeysuckle Jepun – Menentang penceroboh virus dan kuman
 •         Bunga safflower – Menghasil dan memperkuatkan keupayaan makrofaj memusnahkan virus dan kuman.
Vitamin C membantu meningkatkan Sistem Imun – Membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi yang lebih baik, membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman, Mengukuhkan sistem imun, mengurangkan alergi hidung dan kulit, asthma. Juga menyingkatkan waktu pemulihan dan mengurangkan simptom flu dan selsema.
Zinc bertindak sebagai antioksidan dan pada dasarnya terlibat dalam beberapa tindak balas biokimia yang tegas, yang termasuk sintesis protein, fungsi enzim dan metabolisme karbohidrat.
Garlic merupakan antibiotik semulajadi – Mempertingkatkan sistem imun tubuh, menghalang penyakit berjangkit seperti selsema, kulat, kuman, virus dan yis candida.
Testimoni mereka yang sembuh dengan menggunakan Shaklee : 
 
Bengkak Tonsil
Testimoni 1: Anak kedua selalu tonsil teruk. Dulu mesti demam berkali-kali dan tak mau makan.
Bila ambik nutriferon ok pula. Bole makan dan cepat kecut tonsilnya.
Bengkak Tonsil

Testimoni 2: Anak hari-hari makan supplemen tu, alhamdulillah tonsilnya dah kurang. Selera makannya bertambah pulak..Alhamdulillah.
Bengkak Tonsil
Testimoni 3: Alhamdulillah.Baru makan 2 bungkus dah hilang sakit tekak.
Jika anda mahu mencuba nutriferon sebagai salah satu usaha untuk mengelakkan dari selalu terkena tonsil dan terpaksa dibuang,boleh hubungi sya seperti talian di bawah.
Anda tidak perlu memakan nutriferon hari-hari.Memadai ambil seminggu sekali dan upkan dose apabila berasa kurang sihat. Jadi sekotak ini memang tahan lama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *