Checklist Untuk Bersalin

Checklist & Persediaan Untuk Bersalin

Vitamin Ibu Berpantang Vitamin Ibu Menyusu

 

 Ibu mengandung terutamanya yang baru pertama kali nak bersalin semestinya tertanya-tanya apakah barang yang perlu disediakan untuk menyambut kedatangan ‘orang baru’…Tak terkecuali yang anak nak masuk 2 pun kena tengok ‘checklist’…mana la tau kan kot-kot ada yang tertinggal…

 
Walaupun bukan anak yang pertama, tapi tetap rasa ke’excited’annya nak sambut  orang baru kan.Best sebenarnya shopping barang baby ni..Tapi membeli jangan terlampau banyak sebab baby ni cepat membesar.Kang terlebih membeli maunya ada yang tak sempat nak pakai.
 

Jom kita tengok apa barang yang perlu kita ada sebagai persediaan untuk bersalin samada digunakan di hospital atau selepas bersalin.Ketika buat pemeriksaan rutin kat klinik, nurse biaanya akan pesan supaya siapkan barang-barang baby dan mak baby seawal kandungan 7 bulan lagi…betul tak? Letak siap2 dalam kereta, mana la tahu kalau ditakdirkan anak lahir di usia kandungan 7 bulan….

 

Barang Ibu & Anak Untuk di Bawa Ke HospitalIBU

  • Kad Lawatan Hospital / Buku Merah
  • Kad Pengenalan
  • Telefon Bimbit
  • Baju (2 helai) 
  • Stokin (2 pasang) 
  • Kain Batik (2 helai) 
  • Bra (3 helai)
  • Panties (5helai) 
  • Peralatan Mandi (Pencuci Muka, Berus Gigi, Ubat Gigi) 
  • Tuala Mandi 
  • Maternity Pad/Pad Biasa (1 pek) 
  • Selipar (1pasang) 
  • Makanan/Minuman (Air Masak/Susu/Milo/Horlicks,Buah Kurma, Biskut, Roti)
  • Termos Air Panas
  • Bag Plastik 
  • Baju Sejuk (Sweater)-(1 helai) 
  • Sikat 
  • Breast Pad (4 pair) 
  • Nursing Bra (2 helai)

BAYI

  • Baby Diapers (14 keping) 
  • Baju (3 helai) 
  • Minyak Bayi
  • Baby Wipes/Wet Tissue (2 pek kecil) 
  • Tuala Mandi (1 helai) 
  • Stokin/Sarung Tangan Bayi (5 pairs) 
  • Selimut/Bedung (3 helai) 
  • Barut (4 helai) 
  • Topi (1 helai)
Checklist & Persediaan Untuk Bersalin
 
Barang Ibu & Anak Dalam Pantang
 
IBU
  • Set Berpantang
  • Stokin tebal
  • Baju Sejuk 
  • Selipar rumah
  • Kain Batik
  • Bengkung
  • Maternity Pad / Pad biasa
  • Bantal Lapik Duduk (Memberi Keselesaan Akibat Jahitan Luka)
  • Minyak Angin/Urut
  • Makanan/Minuman (Air Masak, Horlick, Susu, Biskut, Roti)
  • Nursing Bra
  • Breast Pad
BABY
 
Baby Gear 
  • Baju- Lengan Pendek (5 helai)
  • Baju- Lengan Panjang (5 helai)
  • Rompers (5 helai)
  • Seluar- Pendek (5 helai)
  • Seluar- Panjang(5 helai)
  • Sarung Tangan + Sarung Kaki (5 pairs)
  • Sapu Tangan (5 helai/set)
  • Barut
  • Topi

Diapering

  • Napkin (1 pek)
  • Lampin Pakai Buang (3 pek)
  • Safety Pin
  • Changing Mat
  • Detergent Khas Untuk Mencuci Pakaian Bayi 
  • Cloth Diaper

Baby Care & Grooming 

  • Losyen Bayi
  • Wet Tissue
  • Sikat
  • Putik Kapas (Cotton Bud)
  • Cotton balls
  • Pengepit Kuku (Nail Clipper)
  • Nasal Aspirator (untuk selsema)
  • Methylated Spirit – alcohol 70% – cuci pusat sebelum luruh (biasa dibekal oleh pihak hospital)
  • Minyak Bayi
  • Cotton
  • Diaper Cream
  • Beg Baby

Nursering

  • Selimut
  • Bedding set
  • Katil Bayi
  • Dimple Pillow
  • Kelambu
  • Bakul Baju Kotor.
  • Bakul Baby (Simpan Toiletries Baby)

Feeding 

  • Botol saiz S (2 botol)
  • Puting Botol Susu (2 pieces)
  • Berus Pembersih Botol
  • Nipple Cream
  • Nursing Pad Washable (2 pairs)
  • Nursing Pad Disposal (2 kotak)
  • Shield collector
  • Breast Pump
  • Cooler Bag
  • Breast Milk Storage Bottle
  • Breast milk storage
  • Nursing Pillow
  • Termos
  • Cecair Pencuci Botol
  • Dyring Rack

Travelling

  • Beg Bayi
  • Baby Sling
  • Stroller
  • Baby Carrier
  • Bakul baby
  • Nursing cover

Bathing 

  • Tuala
  • Besen Mandi & Tempat Duduk Dulang
  • Sabun Mandi

Extra 

  • Penyangkut Baju Bulat Kecil
  • Penyangkut Kecil
  • Bekas Spray Air
 
Semoga dengan serba sedikit perkongsian ni bermanfaat buat ibu dan bakal-bakal ibu 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge