Uncategorized

Cirit-birit (diarrhoea): Simptom, Punca dan Cara Rawatan

Sebut pasal cirit-birit
ni, mesti semua dah boleh gambarkan macam mana keadaan dan situasi diri anda
bukan ketika cirit-birit.. Perut memulas-mulas, ulang-alik ke tandas,
berpeluh-peluh, rasa macam nak pitam.. Haaa itu lah dia simptom cirit-birit.
Bahaya ker cirit-birit ni? Jom ikuti perkongsian saya pada entri kali
ini..
Diarrhoea
atau cirit-birit
merupakan keadaan di mana seseorang itu hilang kawalan untuk membuang najis
secara normal daripada keadaan biasa. Apabila berlaku cirit-birit ini, najis
yang keluar adalah lebih berair, cair dan bukan dalam bentuk pepejal seperti
keadaan normal. Bahkan, kekerapan berulang-alik ke tandas juga menjadi
salah-satu keadaan yang biasa dihadapi oleh seseorang yang mengalami masalah cirit-birit.

Apakah
Simptom berlakunya cirit-birit ini?
Simptom-simptom
yang berlaku antaranya:
® Dimulai dengan rasa tidak selesa di
bahagian perut atau perut terasa memulas-mulas
® Rasa pedih ulu-hati
® Badan mulai kerap rasa berpeluh, rasa
ingin pitam
® Sebahagiannya disusuli dengan
muntah-muntah dan demam.
Berapa
lamakah tempoh cirit-birit berlaku?
Cirit-birit
kebiasaannya hanya akan berlaku dalam tempoh 2-3 hari sahaja. Namun, bagi
sesetengah penyakit yang lebih serius seperti taun, ia akan berlaku lebih lama
dari tempoh 3 hari tersebut.Dan kebiasaannya gejala cirit-birit disebabkan
taun adalah lebih teruk daripada cirit-birit biasa ini.
Langkah
awal pencegahan cirit-birit (diarrhoea) ini adalah melalui:
1. Penyediaan
makanan yang bersih di rumah. Elakkan budaya makan di luar atau membeli makanan
yang dijual oleh penjaja-penjaja kerana kita tidak pasti mengenai kebersihan
dalam penyediaan makanan tersebut.
2. Kerap
mencuci tangan dengan air dan sabun selepas membersihkan najis anak-anak dan
juga sebelum penyediaan makanan atau minuman.
3. Memastikan
kebersihan botol susu dan puting susu. Sehubungan dengan itu, pihak WHO (World
Health Organisation) juga telah menggalakkan amalan penyusuan ibu di kalangan
kanak-kanak yang berusia dua tahun ke bawah bagi mengawal wabak ini.

Langkah-langkah
apabila anak-anak mengalami cirit-birit (diarrhoea) ini:
1. Pastikan
kekerapan mencuci tangan di kalangan ibubapa & penjaga lebih daripada biasa.
2. Memastikan
anak-anak meneruskan penyusuan seperti biasa, tetapi pada kadar yang 
lebih
kerap dan jumlah yang kurang sedikit dari biasa (small but frequent feeds).
3. Memastikan
anak-anak mengambil air garam (Oral Rehydration Solution) setiap kali selepas
mengalami muntah/cirit-birit. Ini adalah penting untuk menggantikan garam
galian yang hilang akibat dari cirit-birit dan muntah tadi. (Sila rujuk
doktor/ahli farmasi anda mengenai penyediaan air garam yang betul)
4. Harus
diingatkan: penggunaan ubat-ubatan untuk menahan muntah (anti-emetic) dan ubat
angin (anti-colic) adalah tidak digalakkan di kalangan anak-anak yang berusia 5
tahun ke bawah kerana setakat ini tidak ada bukti saintifik yang menunjukkan
bahawa ubatan ini dapat mengurangkan simptom-simptom tersebut.
5. Paling
penting: pastikan anda membawa anak-anak untuk pemeriksaan doktor di
klinik/hospital yang berdekatan.
Petanda awal
anak-anak perlu segera dibawa berjumpa doktor adalah apabila mengalami simptom
yang berterusan dan sangat kerap sehingga kan mereka menjadi kurang aktif.
Ibubapa harus segera bertindak untuk mengelakkan anak-anak mengalami dehidrasi
yang teruk, yang mungkin boleh membawa maut!

Apakah Cara Rawatan yang sesuai untuk mengatasi cirit-birit?
Antara petua yang biasa digunakan ialah:
1) Rendamkan 4 sudu besar serbuk teh dalam cawan. Biarkan sebentar
dan minum tanpa gula.
2) Masak beras tanpa minyak sehingga kehitaman. Kemudian,
rendamkan beras dalam air dan minum air rendaman beras tersebut
3) Banyakkan minum air
4) Ambil minuman isotonik untuk menggantikan air dalam tubuh yang
terdehidrasi
Adakah rangkaian produk Shaklee yang sesuai untuk masalah
cirit-birit ini?
Ya..Shaklee juga punya produknya yang tersendiri yang boleh anda
ambil untuk mengatasi masalah cirit-birit yang mungkin berlaku secara berlarutan
kepada anda..
1) PERFORMANCE DRINK – penting
untuk memastikan mangsa cirit birit kekal hydrated.Badan boleh jadi letih sebab
dehydrated

Klik sini untuk
mengenali PERFORMANCE DRINK
2) NUTRIFERON – nutriferon
bertindak meningkatkan kekuatan sistem imun kita untuk melawan virus asing
tersebut

Klik sini untuk
mengenali NUTRIFERON
Bagaimana Cara Nak Dapatkan suppliment cirit birit  ni?
Anda boleh buat belian dalam talian iaitu dengan menggunakan kad debit atau kad kredit anda sendiri di link yang diberikan. Hanya klik icon order di bawah dan anda akan dapat membeli secara online secara terus dengan website shaklee malaysia.
Jika anda tidak mempunyai kad debit atau kad kredit atau untuk sebarang urusan COD (cash on delivery) boleh menghubungi  sya seperti talian di bawah :
Shaklee dah 20 tahun di pasaran Malaysia dan lebih 50 tahun worldwide . Shaklee ada kelulusan KKMdan halal diiktiraf oleh JAKIM . Boleh rujuk halal JAKIM di link ini .
Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi ,saya adalah wakil pengedar sah anda . Sebarangpertanyaan seperti rundingan harga mengikutbudget boleh dibuat dengan menghubungi saya ditalian berikut :
DAN
“ Ingin mendapat 4 -5- 6 angka sebulandengan mendaftar menjadi ahli Shaklee ? Hubungi
saya juga ! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan ! Wakil pengedarseluruh malaysia masih diperlukan ! Dan anda akandijemput ke group Ekslusif di Facebook”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge