Kaki Bengkak Semasa Mengandung

Vitamin Untuk Ibu Hamil Vitamin Untuk Ibu Mengandung
Anda alami masalah kaki bengkak semasa mengandung ? Bahaya ker kaki bengkak semasa mengandun ni ? Kaki bengkak semasa mengandung sebenarnya  adalah perkara normal, terutamanya ketika kandungan sudah memasuki trimester ketiga. Ia dialami oleh hampir 50-80% wanita hamil.
Walaubagaimana pun, jika anda mengalami bengkak yang teruk pada muka, tangan atau tapak kaki, segeralah
berjumpa doktor.  Ia merupakan salah satu tanda pra-eklampsia. Pre-eklampsia adalah satu masalah yang serius bagi anda dan bayi yang anda kandung.

Punca Kaki Bengkak Semasa Mengandung

 
Kaki Bengkak Semasa Mengandung
 
Di antara punca terjadinya kaki bengkak semasa mengandung adalah kerana semasa hamil,
terjadinya peningkatan isipadu darah. Disamping itu, kandungan yang semakin membesar akan menyebabkan pertambahan tekanan kepada ibu.
Pada ketika mengandung juga, akan terdapat lebihan cairan di dalam tubuh ibu yang kita panggil “water
retention” atau gemuk air. Ibu yang kurang bergerak juga boleh mengalami bengkak pada kaki disebabkan oleh peredaran darah yang kurang lancar terutama di bahagian kaki.

7 Tips Elakkan Kaki Bengkak Semasa Mengandung

 
1. Tinggikan kaki ketika baring.
 
➬ Letakkan bantal di bawah kaki supaya kedudukan kaki lebih tinggi daripada aras jantung. Tarikan graviti
boleh mengurangkan pengumpulan air pada kaki.
 
2.Minum air yang mencukupi.
 
➬ Kebanyakan ibu mengandung tidak mahu minum air yang banyak. Kononnya minum air yang banyak akan menyebabkan kaki membengkak. Terdapat juga ibu mengandung yang tak mahu minum air yang banyak kerana terlalu kerap ke tandas.
➬ Seperti yang saya terangkan di atas tadi, badan kita telah mengalami dehidrasi yang teruk kerana air di dalam salur darah telah pun keluar. Oleh itu, pengambilan air yang mencukupi penting untuk mengelakkan dehidrasi di
dalam salur darah.
➬ Dehidrasi di dalam salur darah menyebabkan darah menjadi pekat dan pembekuan darah mudah berlaku. Ia boleh mengundang masalah lain seperti deep vein thrombosis.
 
3.Elak berdiri statik terlalu lama dan aktifkan pergerakan.
 
➬ Semasa melakukan aktiviti harian di rumah atau bekerja, elakkan berdiri terlalu lama dalam keadaan statik. Lakukan pergerakan aktif untuk melancarkan peredaran darah. Pergerakan aktif juga boleh mengelakkan pembentukan darah beku pada salur darah kaki.
 
4.Pakai Compression stockings.
 
➬ Stokin ini tidak sama seperti stokin biasa. Stokin ini direka khas untuk membantu melancarkan pengaliran darah pada kaki. Ia mempunyai keregangan tersendiri dan perlu diukur dengan tepat dari aras peha hingga ke kaki. Setiap
bahagian stokin mempunyai tekanan dan regangan yang berlainan.
➬ Stokin ini digalakkan digunakan pada waktu malam ketika tidur.
 
5.Baring mengiring ke sebelah kiri badan ketika tidur.
 
➬ Bayi tidak akan menekan salur inferior vena cava di dalam posisi ini.
 
 
➬ Pilih kasut yang sesuai dan selesa ketika mengandung untuk memastikan tekanan pada kaki sekata agar tidak mengalami kesakitan.
 
7.Rendam kaki.
 
➬ Rendam kaki tidak terbukti dapat mengurangkan bengkak kaki. Namun amalan
ini boleh melegakan kaki yang penat selepas tekanan berat badan naik mendadak.
 
 
Atasi Masalah Kaki bengkak semasa mengandung  Dengan Set Kehamilan Lengkap Shaklee
 
 
 
Set ini membantu ibu hamil dengan cara ??
? Membekalkan nutrien lengkap sepanjang hari
? Menjaga emosi ibu agar kekal ceria dan tidak stress
? Mengekalkan tekanan darah normal
? Memastikan hb ibu diparas normal
? Mengatasi masalah water retention(bengkak air)
? Melancarkan aliran darah
? Meningkatkan kolesterol baik dan merendahkan kolesterol jahat.
? Memberi tenaga sepanjang hari
? Meningkatkan imunisasi tubuh ibu dan bayi
? Membantu pertumbuhan sel otak bayi
? Mengekalkan ritma jantung di paras normal
? Melancarkan pembuangan, elak sembelit
? Mengatasi masalah cramp kaki
 
Testimoni dari pengguna ??
“Cuaknya… tersedar awal pagi tangan kanan bengkak… cincin tersekat… mmg bengkak jari jemari tak boleh nak genggam… telan ostematrix 4 biji… alhamdulillah… bengkak surut dan bleh kuarkan cincin… takut terjadi lagi…
 
Saya perasan kalau makan ostematrix memang bengkak kaki pun hilang… orang kata kalau kaki bengkak memang dah dekat2 nak bersalin dah tu… tapi klu makan ostematrix memang dapat elakkan segala bengkak kaki dan kebas2… thanx ostematrix ? “
 
 

Anda ibu mengandung yang alami masalah kaki bengkak ketika hamil apa kata anda cuba SET KEHAMILAN SHAKLEE untuk membantu mengurangkan masalah anda.Untuk order anda boleh klik link buy it now  di bawah atau hubungi sya dengan klik link whatsapp di bawah.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge