Kepentingan Folic Acid Untuk Wanita Yang Ingin Hamil ??

B-Complex Vitamin Untuk Hamil Vitamin Untuk Wanita
Bagi wanita yang merancang untuk hamil sangat digalakkan untuk mengamalkan folid acid sekurang-kurangkan 3-6 bulan sebelum hamil.Dan untuk wanita yang hamil pula mereka dinasihatkan agar mengamalkan folid acid setiap hari sejak awal kehamilan dan di teruskan sekurang-kurangnya 12 minggu pertama kehamilan.
 
Ini kerana dalam usia kandungan 12 minggu pertama perkembangan otak dan system saraf dalam
rahim berkembang dengan cepat.Apabila usia kehamilan memasuki trimester kedua iaitu 13 minggu pengambilan folic asid bleh dihentikan atas nasihat doctor.Tetapi pada kebiasaannya memang digalakkan untuk terus mengambil foild acid sehingga kelahiran bayi.
 
 
 
Folic Asid ,wanita ingin hamil , wanita hamil , kesubuan lelaki
 
 
Apa itu Folic Asid??
 
Asid folic atau folate juga dikenali sebagai vitamin B9 yang di perlukan untuk membina sel-sel baru dalam tubuh.Ia penting dalam membina DNA yang baru dan membaiki DNA yang rosak dalam sel.Oleh sebab itu ia sangat diperlukan oleh bayi dalam Rahim untuk membina banyak sel sel baru.Jika si ibu kekurangan folic asid ,kesihatan bayi dalam kandungan mungkin akan terjejas.
 
Mengapa Folic Asid sangat penting?
 
  • Mengurangkan kecacatan saraf tunjang (neutral tube defect) seperti gangguan pada permukaan
    saraf tunjang ( spinal bifida)
  • Mengurangkan keguguran ,lahir mati dan kelahiran pra matang dan kekurangan darah atau dikenali sebagai anemia
  • Menambahkan kepekatan haemoglobin dalam darah
  • Mengurangkan kecacatan lain pada bayi contohnya seperti sumbing lelangit(Cleft Palate) , kecacatan pada jantung (Conginital heart disease) , pembentukan kaki dan tangan yang tidak sama (Limb Reduction) dan kecacatan pada system pembuangan air kencing(Urinary System)

 

Siapa Yang Perlukan Folid Acid?
 
  • Semua wanita yang berumur 14 – 44 tahun terutama wanita yang merancang untuk hamil
  • Ibu hamil atau yang pernah melahirkan anak dengan kecacatan saraf tunjang
  • Merawat kesuburan pada lelaki

 

Dos Folic Acid Yang Diperlukan
 
  • Wanita – 400 microgram ( 0.4mg ) sehari
  • Wanita hamil – 600 – 800 Mg sehari

Selain dari amalkan folid acid yang telah di kapsulkan kita juga boleh dapatkan folid acid
dari sumber makanan seperti :

 
  • Hati ayam
  • Daging ,ayam , telur
  • Kekacang
  • Beras perang, barli , oat
  • Sayuran hijau seperti bayam , sawi , brokoli ,
  • Buah buahan seperti pisang , oren , jagung , labu dan sebagainya

Pentingkan Folid Acid untuk kesuburan lelaki dan wanita?

Folid acid juga dapat membantu merawat masalah kesuburan pada lelaki.Ia dapat mengurangkan
kecacatan kromosom pada sperma lelaki.Sperma yang mengalami kecacatan  kromosom apabila disenyawakan dengan telur ovum akan menghasilkan janin yang tidak dapat hidup lama.
 
Folate adalah supplement panting bagi membantu dalam proses spermatogenesis.Bagi wanita ia membantu dalam kematangan telur ovum , pembentukan placenta dan ketika janin di tanam ke dalam rahim .
 
Jadi untuk semua yang dah berkahwin tu dan tengan merancang untuk hamil apa kata korang
start makan folic asid ni.Untuk yang tengah hamil pula jangan skip makan folic asid ni yerk.
 
Shaklee juga ada sediakan Folic acid iaitu B Complex .Baca selanjutnya mengenai B-COMPLEX shaklee di sini
 
 
Nak dapatkn b-complex Shaklee meh whatsapp jer sya seperti talian di bawah yerk..Macam biasa yang mana area Shah Alam in shaa Allah sya boleh codkan.Yang jauh boleh jer order dengan sya dan sya akan poskan.Hihi
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge