Kepentingan Kalsium Untuk Wanita, Terutama Bagi Yang Mengandung Dan Menyusu

Vitamin Ibu Berpantang Vitamin Ibu Menyusu Vitamin Untuk Ibu Hamil Vitamin Untuk Ibu Mengandung Vitamin Untuk Wanita

 

 

Kita sebagai wanita tidak boleh lari dari masalah osteoporosisi.Kenapa? Kerana kita mengandung dan menyusukan anak. Maka pengambilan kalsium yang mencukupi sangat penting. Antara tanda kekurangan kalsium adalah sakit tulang belakang, badan mudah lenguh2, kaki mudah kebas, sakit kepala dan yang
paling senang nak lihat.Cuba lihat tapak kaki bahagian belakang, jika kelihatan kulit kaki kasar dan banyak pecah2 maka jangan lah berlengah lagi untuk amik kalsium dalam diet harian.
 
 
 
 
Kita boleh dapatkan kalsium dengan mudah melalui susu namun perlu diingat susu mengandungi lemak yang tersembunyi. Walaupun dia tulis rendah lemak namun ianya tetap mempunyai lemak. Sebab tu yang lebih memilih kalsium tablet sebagai pengganti.Tapi sya tetap minum susu tetapi la setiap hari .
 
Keperluan badan kita memerlukan 1000mg kalsium setiap hari. kita diajar sejak dari bangku sekolah kalsium penting untuk tulang dan gigi yang kuat… tapi cikgu lupa nak ajar yang kalsium juga penting untuk membina sel darah. Jika kalian memang mengamalkan pengambilan kalsium tablet, pastikan ianya mengandungi bukan sahaja kalsium karbonat namun adalah baik jika adanya kehadiaran kalsium nitrat yang memudahkan pencernaan
dalam tubuh. 
 
Seorang pakar nutrisi memaklumkan … 
 
“Ketika seorang wanita itu hamil maka dia memerlukan 400mg lebih kalsium harian dan semasa penyusuan dia memerlukan lebih 300mg.”
 
Hakikat sebenarnya
 
?Kalsium sering terdapat di dalam makanan yang tinggi kandungan kalori dan lemak seperti contoh bahan tenusu, keju, yogurt dan kacang soya.
 
?banyak sumber kalsium yang kaya dengan kolestrol
 
?Kalsium yang wujud dalam sesetengah makanan mungkin tidak dapat digunakan oleh tubuh badan.
 
Sebagai contoh… Kalsium dalam bayam dikaitkan dengan asid oksalik. Kalsium dalam kebanyakan gandum dikaitkan dengan fifat yang mana boleh mencegah kalsium digunakan secara berkesan dalam tubuh badan.
 
Secara keseluruhan kalsium sangat penting untuk
 
? membina tulang dan gigi yang kuat
? membaiki ransangan urat saraf
? mengelakkan kekejangan otot
? untuk menstabilkan denyutan jantung dan tekanan darah
 
Adakah terdapat kesan sampingan apabila mengambil supplement ke atas anak yang dikandung serta yang sedang disusukan?
 
Jawapannya ialah kesan yang baik iaitu membantu pembesaran anak…baik yang di dalam mahupun di luar. Pengambilan supplement adalah pilihan alternatif bukannya satu perkara yang wajib. Terpulang
kepada individu sama ada hendak mengambil atau tidak. Setiap kita mempunyai hak ke atas taraf kesihatan kita sendiri.  Tepuk dada tanya selera.
 
Namun satu yang ibu pasti pengambilan supplement ini membantu meningkatkan taraf kesihatan agar tubuh kita sihat dan kita dapat beramal untuk  Allah dengan lebih baik. Setiap usaha perlu ada iringan istiqamah,
baru menampakkan hasil. Sesungguhnya kesihatan itu satu rezeki dariNya jua, kita makhluk hanya mampu berusaha.
Nak mudah mai la telan OSTERMATRIX SHAKLEE.Senang tak perlu bancuh2 lagi.Makan setiap malam 2-4 biji in shaa Allah dapat membantu kita mendapatkan kalsium yang sebaiknya.Nak order  ?? 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge