Masalah HB Rendah Ketika Hamil

Makanan Yang Membantu Tambah Darah Untuk Ibu Hamil / Masalah Anemia

Vitamin Untuk Ibu Hamil Vitamin Untuk Ibu Keguguran Vitamin Untuk Ibu Mengandung Vitamin Untuk Naikkan HB

 

Sepanjang kehamilan anak pertama dan kedua, saya tidak mengalami apa-apa kompilasi yang serius , mengidam yang teruk malah langsung tak ada teringin nak makan itu ini.Alhamdulillah.Cuma masa mengandungkan anak pertama saya mengalami masalah Hemoglobin (Hb) rendah atau di kenali sebagai anemia yang menghantui saya seawal 6 minggu pertama mengandung hingga ke minggu-minggu terakhir sebelum bersalin. Bacaan Hb terendah yang pernah saya catatkan ialah 8.5 berbanding bacaan optimum yang diperlukan adalah 11-12.
Dah bermacam cara dan ubat yang doktor bekalkan untuk saya naikkan hemoglobin masa mengandung dulu tapi setiap kali check up keputusan yang sama aje.Tak pernah lebih dari 10.Memang agak merisaukan saya.
Alhamdulilah masa mengandungkan anak ke-dua saya tidak lagi menghadapi masalah anemia.Apa yang saya buat ialah dengan mengamalkan pemakanan yang tinggi zat besi dan di tambah dengan makanan semulajadi .
Bagi anda yang mengalami masalah ini, korang mungkin boleh cuba meningkatkan makanan yang dipercayai kaya dengan zat besi yang diperlukan dalam proses pembentukan Hemoglobin.
Berikut adalah makanan yang dipercayai membantu proses tambah darah :
  • Hati Lembu
  • Hati Ayam
  • Daging Merah
  • Kerang
  • Tiram
  • Kepah
  • Sayur Bayam
  • Brokoli
  • Tauhu
  • Tempe
  • Kacang Peas
  • Badam
  • Kacang Gajus
  • Kuaci Bunga Matahari
  • Buah Kurma
  • Buah Tin (Aprikot Kering)
  • Buah Zaitun
  • Kismis
  • Buah Prune
  • Beras Perang
  • Gula Merah (Gula Tebu)
  • Ikan Sardin
  • Ikan Tongkol
  • Telur
  • Teh Roiboos
  • Susu
  • Spirulina
  • Bijirin
  • Roti Gandum Penuh
  • Keju
  • Peria Katak
  • Pegaga
  • Buah Delima
  • Ikan Bilis
  • Buah-buahan kaya Vitamin C – menggalakkan penyerapan zat
    besi
Suplemen Semulajadi
Sebenarnya, orang yang kurang darah ni kena ambil makanan yang kaya dengan asid folik, zat besi dan vitamin B12 seperti yang terkandung dalam makanan yang disenaraikan di atas. Kalau gi klinik pun, doktor akan sarankan ambil ubat-ubatan atau pil vitamin untuk bantu tambah darah seperti multivitamin, zat besi, asid folik dan B-Complex yang boleh membantu mengatasi masalah ini.
Tapi, tau tak produk Shaklee pun boleh mambantu tau? Suplemen Shaklee dijamin 100% semulajadi dan selamat dimakan oleh semua peringkat umur termasuk ibu hamil. Set Tambah Darah memang banyak membantu
masalah Hb rendah atau Anemia ni. Ada tiga jenis supplement dalam set ni :
Tambah Darah Untuk Ibu Hamil

 

Multivitamin : Membekalkan keperluan asas kesemua 12 jenis vitamin dan 9 mineral yang diperlukan tubuh dengan tambahan zat besi. Zat besi (iron) adalah sangat penting dalam pembentukan sel darah merah
B-Complex : Mengandungi kesemua 8 jenis vitamin B yang diperlukan badan manusia. Asid folik juga penting dalam pembentukan sel darah anda
Vitamin C : Membantu meningkatkan penyerapan iron dari makanan dan suplemen anda
TONTON SEKARANG : Kisah Ibu hamil anemia sampai masuk ward, tapi akhirnya….

                     

Anemia Ibu Hamil ni Dah Warded Pun Degil – Nasib Kakak Garang from iReach HD on Vimeo.

Dapatkan Set Tambah Darah anda sekarang!
Selain dari ikhtiar mengamalkan 30 jenis makanan tambah darah di atas, apa kata anda usaha juga melalui pengambilan Set Tambah Darah ini.

Insya Allah, anda tidak menyesal kerana mencuba.Jika berminat untuk mendapatkan Set Tambah Darah ni boleh hubungi sya seperti number yang tertera di bawah :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge