Masalah Kencing Kerap Di Kalangan Wanita

Uncategorized

 

Masalah Kencing Kerapsering terjadi kepada di kalangan wanita.Ini adalah kerana saluran kencing wanita adalah berbeza daripada lelaki kerana kedudukannya yang lebih dalam.Masalah lemah kawalan kencing yang kerap berlaku kepada wanita adalah di sebabkan oleh otot lanta pervik yang terletak di bawah pundi kencing di sekeliling uretra.Kadaan ini di sebabkan oleh ototo pelvik yanglemah dantidak cukup kuat untuk mengawal pengeluaran air kencing.

Namun Masalah Kencing Kerap atau lemah pundi kencing ini juga boleh di sebabkan oleh faktor-faktor lain seperti kehamilan, bersalin infeksi serta menopause.

Masalah Kencing Kearp Di kalangan Wanita
Untuk memahami masalah kencingn kerap ini, kita harus memahami terlebih dahulu bagaiman pundi kencingberfungsi.
 1. Buah pinggan menapis air kencing dari darah dan ia akan disimpan di dalam pundi kencing
 2. Pundi kencing adalah satu orgna berongga dan berotot yang boleh menyimpan kencing sehingga kita berasa penuh (lebih kurang 300ml)
 3. Semasa kencing kita mengendurkan otot lantai pelvik dan ototo kita akan memberi isyarat untuk otot pundi kencing mengecut lalu memerah keluar air kencing melalui uretra ( tiup dari pundi kencing keluar ke badan )
 4. Apabila otot pundi mengecut , otot yang mengawal uretra supaya sentiasa tertutup ketika menyimpan air kencing (di pangil otot sfinkter) , akan berada dalam keadaan rileks untuk membenarkan air kencing keluar melalui tiup uretra
 5. Seluruh sistem ini disokong oleh otot-otot lantai pelvik yang menganjur dari hujung tulang belakang melalui tulang pubik(tulanghadapan pelvis)
 6. Wanita dengan masalah lemah kawalan kencing mempunyai otot lantai pelvik yang lemah  atau rosak dan tidak mampu mengawal pengeluaran air kencing ketika melakukan aktiviti-aktiviti fizikal (bersenam , batuk  dan mengangkat barangan)
 7. Wanita yang mempunyai otot pelvik yang rosak menyebabkan mereka tidak dapat merasa pundi kencing penuh dan ini menyebabkan masaah untuk mengawal otot sfinkter di sekeliling uretra.Hal ini menyukarkan pengawalan air kencing dan air kencing boleh keluar tanpa disedari.

Masalah Kencing Kerap Di Kalangan Wanita

Tips Pemakanan Bagi Mereka Yang Mengalami Masalah Kencing Kerap / Kencing Tak Lawas

 • Elakkan daripada mengambil cecair berlebihan terutamanya sebelum tidur.Amalkan minum air kosong sebaik bangun tidur
 • Elakkan pengambilan minuman berkafein dan berkarbonat
 • Elakkan pengambilan makanan pedas yang boleh menyebabkan keradangan salur kencing
 • Elakakan pemakanan tinggi lemak yang boleh menyebabkan obesiti.Lebihan lemak boleh menekan otot lantai pelvik lalu menyebabkan incontienence
 • Elakkan juga pengambilan gula secara berlebihan.Pars gula yang tinggi di dalam darah boleh menyebabkan rasa ingin kencing serta tak lawas.
Bagaimana supplement shaklee boleh membantu dalam masalah kencing kerap / kencing tak lawas ini??

Garlic Complex : Garlic merupakan antibiotik semulajadi yang dapat membantu dalam masalah jangkitan kuman dan sebagainya.
Boleh klik di sini untuk mengenali Garlic shaklee
Alfalfa Complex : Berfungsi sebagai mencuci buah pinggang dan merawat masalah kencing kerap / tak lawas
Boleh baca di sini tentang kebaikan dan manfaat alfafa
GLA Complex : Memperbaiki masalah kerap kencing 
Baca lagi kebaikan GLA di sini
Jika anda adalah salah seorang daripada ribuan wanita yang mengalami masalah kncing kerap / kencing tak lawas ini jangan risau kerana masalah ini boleh dirawat.Amalkan gaya hidup yang sihat serta ambillah makanan yang sihat.

Untuk mendapatkan supplemen untuk Masalah Kencing Kerap /  tak lawas ini boleh hubungi sya.Penghantaran COD ke sekitar Shah Alam.Penghantaran menggunakan abang posmen ke seluruh Malaysia termasuk Sabah Sarawak ye.

3 thoughts on “Masalah Kencing Kerap Di Kalangan Wanita”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *