Masalah Period Tidak Teratur Dan Cara Atasinya

Vitamin Untuk Kesuburan Vitamin Untuk Wanita
Kebanyakan  wanita mungkin tidak dapat lari dari masalah haid atau period yang tidak teratur dan masalah ini antara penyebab dan punca para wanita sukar untuk kita merancang kehamilankan.
Umumnya,masalah haid tidak teratur disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon. Namun tahukah kita, terdapat 11 punca yang menyebabkan haid anda tidak teratur dengan baik.
Kalau tak pasti antara sebabnya mai cheq huraikan antara sebab dan punca kenapa haid kita tidak teratur
Punca 1 :
KEGEMUKAN – berat badan berlebihan ataupun obesiti boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon estrogen di dalam badan wanita. Ia seterusnya menyebabkan gangguan kepada kitaran haid.
Punca 2 :
BERLEBIHAN HORMON PROLAKTIN – hormon prolaktin yang berlebihan menghalang pengeluaran telur dan seterusnya menyebabkan haid lewat untuk berbulan-bulan lamanya.
Punca 3:
TERLALU KURUS – tidak cukup lemak di dalam badan juga boleh mengganggu kitaran haid kita. Oleh itu, kita haruslah mempunyai berat badan yg sihat & seimbang.
Punca 4:
MASALAH KESIHATAN – sakit secara tiba-tiba seperti demam, selsema ataupun penyakit yang memerlukan rawatan intensif mampu memberikan tekanan fizikal kepada tubuh dan sekaligus mengganggu kitaran haid.
Punca 5:
MENOPAUS – ia berlaku kepada wanita yg berusia lewat 40-an. Pada kebanyakan kes, haid akan semakin sedikit dan jarang-jarang berlaku.
Punca 6:
PENCEGAH HAMIL – pil atau ubat-ubatan hormon pencegah hamil seperti depo-provera atau implanon boleh menyebabkan gangguan haid. Terdapat sesetengah wanita yang tidak didatangi haid sepanjang menggunakan implanon.
Punca 7:
TEKANAN/STRESS – stress atau tekanan dalam bentuk fizikal & mental dari tempat kerja atau kehidupan seharian contohnya mampu mempengaruhi hormon dan seterusnya kitaran haid.
Punca 8:
PENYUSUAN BADAN – sekiranya kita menyusukan bayi secara eksklusif, hormon di dalam badan kita lebih menyediakan badan kita untuk menghasilkan susu untuk si bayi. Terdapat sesetengah ibu menyusu yang langsung tidak didatangi haid sehingga 1 atau 2 tahun lamanya!
Punca 9:
TERSILAP PENGIRAAN – 40% wanita didapati gagal mengingati tarikh hari pertama LMP mereka. Jumlah hari dalam kitaran mereka juga mungkin tidak tepat antara 28-35 hari. Ini boleh memanjangkan lagi kitaran untuk sampai ke ‘hari subur’ dan kesilapan menjangka kedatangan haid yang seterusnya.
Punca 10:
MASALAH TYROID – hormon yang dirembeskan oleh tyroid boleh menyebabkan gangguan kepada hormon badan sekaligus kitaran haid wanita.
Punca 11:
UBAT-UBATAN – jamu tradisional, ubat kurus ataupun ubat-ubatan penyakit kronik boleh menyebabkan gangguan kitaran haid wanita.
BAGAIMANA CARA MENGATASI MASALAH HAID TIDAK TERATUR DENGAN SHAKLEE?
1. GLA Complex
⇒ Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid.
⇒ Membantu meningkatkan kesuburan.
 ⇒ Melegakan PMS (sindrom pra-haid).
⇒ Membantu dalam menangani menopus.
⇒ Menguatkan kuku dan rambut.
⇒  Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri.
⇒  Membantu menangai ekzema.
⇒  Melegakan simptom akibat artritis reumatoid.
⇒ Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri.
⇒  Menguatkan imuniti tubuh.
⇒  Memperlahankan proses penuaan.
⇒  Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung.
⇒ Mengawal kencing manis dan darah tinggi.
⇒ Mengawal kolesterol.
⇒  Untuk fungsi saraf.
2. Vivix
VIVIX pula membantu menstabilkan hormon, mengurangkan kesan dari sengugut, melancarkan perjalanan darah..
Apa itu VIVIX?
VIVIX SHAKLEE ialah supplemen anti penuaan terbaik di dunia yang dibangunkan selepas
penyelidikan bertahun-tahun oleh Shaklee. Dalam kajian makmal, ramuan VIVIX
telah menunjukkan impak kepada 4 mekanisma penting penuaan  pada tahap
sellular.
4 mekanisma penuaan pada tahap sellular:
1) Kerosakan DNA
a.  Setiap hari, setiap sel tubuh diserang oleh hamper sejuta serangan yang merosakkan DNA. Serangan-serangan ini merosakkan pengkalan data genetic, menghassilkan satu ‘typo’ (kesilapan dari yang asal) yang akan mengganggu fungsi sel dan panjang umur.
b.  Ramuan VIVIX melindungi dan memperbaiki sellular DNA
2) Pengawalan Genetik
a.  Pengawalan genetic menyumbang kepada deteriorasi (kemerosotan) umur pada tahap sellular. Di dalam satu penemuan utama, ujian klinikal terbaru, menunjukkan ramuan VIVIX mengaktifkan satu pengawalan genetic utama yang menolong melambatkan penuaan tahap sellular.
3) Pengeluaran Tenaga Yang Kian Menurun oleh Sel-sel
a.  Mitochondria (penjana tenaga) didalam sel menghasilkan tenaga yang kita perlukan. Apabila kecekapan mitochondria menurun, fungsi sel turut menurun. Ramuan VIVIX menggalakkan biogenesis (pembentukan baru) mitochondria untuk meningkatkan tahap tenaga di dalam sel.
4) Penimbunan protein AGE
a.  Penimbunan berlebihan protin AGE (advanced glycation end products) boleh menyebabkan kerosakan tahap sellular yang akan mengganggu keutuhan sel dan panjang umur. Ramuan VIVIX adalah 10x lebih kuat dari resveratrol (kandungan unik dalam anggur muscadine) untuk melambatkan pembentukan protin AGE.
VIVIX juga menolong membantu untuk menjaga / memelihara:
⇒ kesihatan jantung⇒  kesihatan otak⇒  kesihatan system imun⇒  kesihatan sendi⇒  perlindungan anti oksidan⇒ peningkatan tenaga pada tahap sellular⇒  kesihatan dan kesejahteraan yang berpanjangan
Jom tengok cerita dari Puan Eja yang alami masalah period dan apa yang beliau buat untuk kembalikan period.

 

NAK CUBA RANGKAIAN PRODUK DARI SHAKLEE YANG DIJAMIN SENTIASA SELAMAT, SEMULAJADI
DAN BERKESAN?
 
HUBUNGI SAYA SEKARANG,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge