Sakit Tulang Belakang Atau Slip Disc

Uncategorized

Zaman sekarang bermacam jenis penyakit yang kita dengar kadang ada juga penyakit yang kita sendiri alami.Mint-minta di jauhkan dari segala kesakitan yang tak mampu di tahan oleh kita ye.Kalau rasa sakit yang luar biasa pada anggota badan kita cepat-cepat l aberjumpa denmgan doctor untuk mendapatkan rawatan lanjut.Jangan hanya mengambil ubat penahan sakit.

Kisah sakit tulang belakang atau slip disc ni terjadi pada kakak ipar sya pada tahun 2013.Memang amat-amat mengejutkan sebab dari wanita yang aktif akhirnya terrlantar tanpa boleh bangun akibat dari slip disc.Sakit pinggan yang kerap dianggap biasa sampai ke tahap tak mampu nak berjalan akhirnya berjumpa pakar dan di sahkan menghadapi masalah slip disc.Alhamdulilah selepas melakukan operation masalah sakit pingang beliau sudah dapat di atasi.

Rupa-rupanya megghadapi slipped disc dan cekera yang terkeluar itu telah menekan saraf beliau.

Slipped disc ini berlaku apabila cekera yang berfungsi menyerap tekanan antara tulang ini tidak berada di kedudukan yang sepatutnya.Tulang belakang manusia membentuk seperti blok-blok yang bertindih.Antara blok tersebut terletaknya cekera tadi.Cekera ini seperti gel dan kesakitan berlaku apabila pergerakan cekera ini yang tidak normal menghimpit saraf.

Antara punca terjadi slipped disc ialah :-
 • Pernah mengalami kecederaan seperti terhentak atau terjatuh 
 • Terlalu aktif pada usia muda
 • Banyak mengangkat benda berat dengan posisi tang tidak betul
 • Duduk dengan jangka yang panjang dengan posisi yang salah
Slip disc berlaku apabila cakera tadi kehilangan kandungan air terutama dengan peningkatan usia.Ini menyebabkan ia menjadi kurang fleksibel dan lebih mudah untuk terkeluar daripada kedudukan sebenar.
Antara simptom seseorang terkena slipped disc ialah :-
 • Sakit belakang berpanjangan
 • Sakit pinggang 
 • Kebas pada kaki
Hanya dengan lakukan ujian MRI yang dapat mengesan penyakit slipped disc ini.Lazimnya hanya 20%c sahaja yang perlu menjalankan pembedahan dan antara rawatan awal yang di berikan ialah ubat tahan sakit , fisioterapi , dan juga memakai korset belakang.Walaupun telah menjalankan pembedahan sekalipin ini tidak menjamin slipped disc akan sembuh sepenuhnya.
Selain melakukan fisioterapi , mengambil ubat penahan sakit atau melakukan pembedahan apa kata cuba mengambil supplemendari shaklee.Fungsinya ialah membantu mengurangkan kesakitan yang di alami serta penyembuhan daripada dalam iaitu membaiki sel atau sekurang-kurangnya mengurangkan kesakitan yang di alami.
Supplemen shaklee yang dapat membantu dalam rawatan slip disc ialah :
1. Vivix 
 • Supplemen anti oksidan yang sangat kuat dengan kandungan propanolol.Ia berfungsi dengan meningkatkan penghasilan kolagen ( kolagen adalah komponen utama di dalam cakera ) dan juga memperbaiki tisu yang rosak.
2. Omega guard
 • Membantu menghasilkan kolagen dan omega 3 di dalamnya membantu badan memperbaiki dan mengekalkan kerosakan kartijal dan cakera di sebabkan radang.
3. AJHT
 • Mengandungi glukosamina yang berfungsi untuk memastikan kolagen sentiasa ada. Glukosamina akan menghasilkan chemical di dalam badan untuk memperbaiki kartilaj, tendon, ligamen serta cecair synovial.Cecair synovial ini yang mengurangkan gesearn antara sendi. 
4. Ostematrix
 • Membekalkan kalsium yang mencukupi di dalam badan serta mengandungi magnesium untuk mengurangkan sakit pada saraf.

Untuk mendapatkan Set Slip Disc shaklee ini boleh hubungi saya secara whatsapp / telegram / sms ke  talian  017 -4205506.
Anda boleh dapatkan konsultasi tentang pemakanan supplemen Shaklee secara percuma jika anda membeli dengan saya.Jom sama-sama kita ikhtiar untuk mendapatkan kesihatan yang lebih sihat dengan produk Shaklee yang sudah tentu dijamin SELAMAT , SEMULAJADI , dan BERKESAN.

1 thought on “Sakit Tulang Belakang Atau Slip Disc”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge