Tips Menangani Masalah Anak Memilih Makanan

Uncategorized

Sya antara salah seorang ibu beranak dua yang mengalami masalah anak memilh makan dan tidak suka makan makanan berkhasiat.Sya rasa ramai ibu-ibu di luar sana yang alami masalah sama seperti sya kan.

Terdapat dua kategori anak memilih makanan iaitu sama ada anak tersebut picky eatter atau mempunyai sindrom food neuphobia.kedua-dua masalah ini biasanya dialami oleh kanak-kanak berusia 2 hingga 6 tahun tetapi ada juga sesetengah kanak-kanak yang hadapi masalah ini sehingga 7-8 tahun.
Picky Eater VS Food Neophobia

Anak yang picky-eater biasanya menolak semua jenis makanan termasuklah  makanan yang dia dah kenal kerana dia hanya mahu makan makanan yang dia suka sahaja.
Food neophobia pula bermaksud individu yang takut memncuba makanan baru.Mereka hanya akan makan makanan yang sama setiap hari tanpa kenal jemu.Walaubagaimanapun keinginan untuk mencuba makanan baru mungkin timbul jika makanan ersebut dihidangkan kepada mereka setiap hari.

Faktor yang menyebabkab anak memilih makanan.

1. Faktor genetik 
  •  Kajian telah dijalanknan terhadap 2 orang anak kembar dan mendapati mereka mempunyai tabiat makan yang sama
2. Faktor psikologi
  • Anak mengikut patern pemakanan ibubapa di rumah.Kadang-kadang ada sesetengah ibubapa yang menghantar anak ke nurseri atau sekolah dengan membekalkan makanan yang sama setiap hari.Keadaan ini menggalakkan lagi tabat pemakanan anak yang cerewet makan biarpun sebenarnya tabiat membawa bekal dalah bagus.
3. Faktor persekitaran
  • Kemungkinan anak pernah mengalami keracunan makanan ketika mencuba makanan baru.Pngalaman ini membuatkan mereka tidak mahu mncuba sesuatu yang baru lagi.


Tips Menangani Masalah Anak Memilih Makanan

1. Ikut selera makan anak kita
  • Jangan sesekali paksa anak kita makan kalau mereka tak lapar.Seringkali di lihat ibu bapa akan memarahi anak mereka jika anak tak mau makan atau tidak menghabisan makanan.Keadaan ini akan menyebabkan anak semain fobia dengan makanan kerana mereka merasakan mukan bukan aktiviti yang menyeronokkan.
2. Jadualkan waktu makan
  • Beri anak makan pada waktu yang sama setiap hai mengikut jadual.Dengan cara ini mereka akan berasa lapar pada setiap waktu yang sepatutnya mereka makan dan pasti akan membuatkan selera makan mereka meningkat. 
3. Kretif dalam menyediakan makanan 
  • Jadikan aktiviti makan sesuatu yangmenyeronokkan untuk anak.sediakan hidangan yang menarik dan kreatif.Pelbagai kan bentuk dan warna dalam makanan anak.
4. Ajar anak memilih makanan sendiri
  • Ketika membeli barang biarjkan anak memilih makanan mereka sendiri.Bawa mereka ke bahagian sayuran-sayurann dan buah-buahan dan biarkan merea memilih apa yang mereka ingin mencuba. 
5. Sediakan makanan
  • Semasa menyediakan makanan ajar anak buat kerja-kerja mudah seperti membasuh buah-buahan dan sayur-sayuran.
6. Jadikan diri kita sebagai idola anak
  • Ibubapa perlu mempunyai tabiat pemakanan yang sihat supaya anak kita dapat mencontohinya.Anak-anak akan ikut apa yang ibubapa lakukan.
7. Kurangkan aktiviti lain ketika makan
  • Elakkan makan ketikan menonton.Sebaiknya tutup tv ketika sesi makan.Elakkan juga berbual ketika makan.

Masalsah Yang Dihidapi Jika Anak Memilih Makanan

Tabiat memilih makanan di kalangan kanak-kanak adalah perkara yang normal.Namul ia tidak boleh di anggap masalah ringgan kerana tabiat ini ini boleh menyebabkan anak kita kekurangan nutrisi dalam badan,penurunan berat badanmsembelit,mudah sakit,mudah penat dan kurang fokus dalam pelajaran.
Melatih anak memekan pelbaai jenis makanan sihat mungkin mengambik masa yang lama dan memerlukan kesabaran dari ibu bapa.Semoga kita sebagai ibu bapa dapat menangani masalah anak memilih makan ini dengan mudah , penuh kesabaran.
Kami di shaklee ada menyediahak supplement yang lengkap untuk menggantikan makanan sebenar.Ia sangat membantu anak kita meningkatkan selera makan mereka.Ia juga maempunyai fiber untuk mengatasi masalah sembelit dan melengkapkan nutrusi yang di perlukan untuk tumbesaran anak kita agar mereka tidak mudah sakit dan boleh fokus dalam menerima pelajaran.
Jika anak kita seorang picky eater atau food neuphobia , boleh mencuba supplement ini kerana ia dijamin selamat , halal , tahan bahan kimia , dan tanpa bahan tiruan yang merbahaya.
Jika ingin mendapatkan makanan tambahan untuk anak anda boleh hubungi sya.
Sms / Whatsapp : 017-420 5506 Fisya
Sumber rujukan: http://www.babycenter.com/child-picky-eater

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge